Written by 11:23 f m Diet, Hälsa

Probiotika – Vad är probiotika, och varför är det bra för dig?

Probiotika

För att vår kropp ska må bra och fungera som den ska krävs det en del saker för att detta ska ske. Det krävs att du motionerar, äter rätt och även samarbetsvilliga tarmbakterier. Den senaste tiden har probiotika fått mycket uppmärksamhet. Enligt forskare har intresset för probiotika och prebiotika öka pga stöd till tarmfloran. De levande organismer har krediterats med att ha många hälsofördelar som är relaterade till tarmfunktionen. Om du vill använda dessa för att förbättra din egen hälsa är det viktigt att du tar rätt probiotiska kosttillskott för att få de resultat du söker efter.

I denna artikeln tittar vi på de positiva och negativa effekterna av probiotika. Vi kommer även att gå igenom olika forskningar när det kommer till probiotika. 

Vad är probiotika?

Probiotika är levande bakterier som din kropp behöver. Om du får tillräckligt med probiotika så medför detta till hälsovinster för dig. Du kan antingen få detta i dig genom mat eller från kosttillskott. Världshälsoorganisationen tillsammans med FN:s livsmedel och jordbruksorganisationen definierar probiotika på följande sätt: “levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt”. 

Att ta probiotika kan hjälpa till att öka antalet av dessa friska bakterier i din kropp. Många av dessa bakterier anses vara gynnsamma eller ”vänliga.” Deras funktioner inkluderar omvandling av fiber till kortkedjiga fettsyror, syntetisering av vissa vitaminer och stöd för ditt immunsystem.

Håll magen frisk

För dig som har problem med magen kan det finnas många anledningar till detta. Ett stort problem är att du lever under stress, har oregelbundna levnadsvanor, problem med stress och inte en tillräckligt bra diet. Mjölksyrabakterier kan hjälpa dig att återställa balansen i din mage så du mår bra igen. Läs mer om stress!

I din tarm finns det runt 10 gånger fler bakterier än vad kroppen har celler. Du har i din kropp över 500 olika bakterier. Alla dessa bakterier har flera olika stammar, men alla bakterier i kroppen är heller inte bra. Mjölksyrabakterier hjälper din tarm att motverka bakterierna som är giftiga för kroppen. Det fungerar därför som ett extra försvar för din mage och din tarm. Inte enbart hjälper det dig att må bättre men kan även hjälpa till att bryta ner bakterier som du kan få när du reser utomlands. Det leder helt enkelt till ett mer hälsosamt liv. 

Olika sorter av probiotiska bakterier

De flesta av de bakterierna som du har i din kropp finns i din tarm. Alla bakterier i din kropp har olika funktioner för att du ska må bra och vara hälsosam. Det finns bakterier som hjälper din kropp att ta upp vitaminer. Vilket i sin tur leder till att det är svårare för skadliga bakterier att trivas i din kropp. Några bakterier bakterier som finns är bland annat Lactobacillus plantarium och Lactobacillus bulgaricus vilket har olika egenskaper. Läs mer om dem bästa probiotikan på marknaden!

Fördelar med probiotika

För att vara frisk och hälsosam gäller det att både äta rätt och röra på dig. Din kropp är i behov av många olika vitaminer och även bra bakterier för att fungera på ett bra sätt.  Forskare har kommit fram till att probiotika forma magens mikrobiota.  Eftersom probiotika hjälper din mage att bli friskare är det utmärkt att ha med det när du reser. Detta kan hjälpa dig att motverka dålig mage när du reser till länder som har olika bakterieflora än i Sverige. Att få i dig rätt mängd av probiotika och rätt sorts bakterier kommer att leda till ett mer hälsosamt liv för dig. 

Nackdelar med probiotika

Trots att det finns många fördelar med probiotika, finns det självklart även nackdelar som du måste hålla koll på. Ett problem som många stöter på är att tillskotten som säljs helt enkelt inte är tillräckligt bra. Istället för att hjälpa dig kan det istället leda till förvärrad IBS, men det kan även skapa uppsvälldhet. Eftersom probiotika har blivit allt mer populärt runt om i världen finns det också allt mer oseriösa företag som erbjuder tillskott, men även tester för att se hur dina tarmar mår. Nu har forskare varnar för oseriösa testföretag för bakterier. När det kommer till probiotika är det viktigaste att du läser på dig om olika bakterier och vad för mat som är bäst för dig. Om du upplever några problem är det din läkare du borde kontakta. Probiotika är inte rekommenderat för alla, utan det finns vissa hälsoproblem där du borde undvika att använda dig av probiotika tillskott. 

Hur hjälper probiotika till ett hälsosamt liv? 

Tarmfloran påverkar mycket i vårt liv, både den psykiska och den fysiska hälsan. Ditt immunförsvar sitter också 80 % i tarmfloran. Så om du har dålig tarmflora leder detta till att du får ett sämre immunförsvar, och därmed ökar chansen till sjukdomar. Läs mer om hur du återställer din tarmflora!

Du kan få i dig probiotika och prebiotika i maten som du äter. Det är viktigt att äta mycket grönsaker, och genom detta minskar du också risken för inflammation i kroppen. Probiotika hittar du även i oliver, getmjölk, surkål, grekisk yoghurt och mycket mer. Det kan vara svårt att få i dig tillräckligt själv, därför hjälper probiotiska tabletter dig för ett mer hälsosamt liv. 

Det är viktigt att du får i dig rätt sorters av probiotika, och det finns många produkter som marknadsförs som goda bakterier – men det är inte alltid sant. Bara för att en yoghurt har orden “probiotika” innebär det inte att det är rätt bakterier. Läs igenom ingredienserna för att se om det vad du behöver för din livsstil. För att det tillskott som du köper ska vara bra måste det minst innehålla 10 olika stammar. Dessa stammarna måste vara kompatibla med varandra och innehålla miljarder av bakterier för att göra en skillnad. 

En studie har också visat att probiotika hjälper din mun att bli mer hälsosam. Enligt en studie från Köpenhamns universitet kan mjölksyrabakterier hjälpa till att förminska dålig andedräkt. 

Probiotika minskar risken för att du ska få inflammation i kroppen och därmed kan det även minska risken för sjukdomar som cancer och diabetes. Inte enbart kan det hjälpa mot detta utan även mot allergier och övervikt, detta är enligt den brittiske genetik professorn Tim Spector. Han menar att en rik tarmflora är det bästa försvaret mot sjukdomar och leder till ett mer hälsosamt liv. Tänk däremot på att probiotika inte kan användas som ett läkemedel. Det ska istället ses som en extra buffert för att komplementera dina läkemedel.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Close