Bastupanel, bastulav, bastuplattor och trä för bastugolv finns i olika typer. De tre vanligaste typerna är al, asp och gran. Passa på att bygga din bastu redan nu och ta fördel av bastubadandets alla fördelar. Ett första steg är att välja rätt virke till din bastu och nedan beskrivs tre olika träslag som är de vanligaste när du ska bygga en egen bastu.
Fördelarna och nackdelarna med de olika virkestyper till bastupanel och bastulav
- Al har en tät ytstruktur som inte drar till sig smuts och är färgbeständig. Detta gör den till ett bra val för offentliga bastur där den håller längst.
- Asp är ett mycket mjukt träslag som är behagligt att sitta på. Detta gör det till ett bra val för privata bastur.
- Gran är det billigaste alternativet, men den kan ha många kvistar som droppar harts.
Hälsofördelarna med att bada bastu och vikten av att välja rätt bastusten
Det sägs att bastubadet är som ett vin, med det menas att precis som en sommelier kan hitta alla vinets smaker och dofter så kan du nästintill känna smaken på badluften när du badar bastu. I princip så kan en specialist på bastustenar känna skillnaderna på stenarna som finns i stenmagasinet. Doften och smaken kan vara jordig, syrlig, sur, torr, bitter, stickande osv.
Detta beror på att all natursten vittras sönder och avger olika former av lukt och ångor vid upphettning. Den vanligaste luktgivaren är järnfluorid, men många bastustensstenar avger också klor, svavel, asbest, nickel, stendamm samt fler därtill.
Största fördelarna med att välja keramiska bastustenar
Som en del säger så färdas vinet ner till magen medan badets dofter färdas igenom lungorna. Dåliga bastuugnar är därav en av de främsta orsaken till att man behöver en bra ventilation i bastun. Därför är valet av bastustenar väldigt viktigt, och det finns keramiska bastustenar från Kerkes som bränns i hela 1300 grader.
Dessa har genom det antagit en kristalliserad form och är med detta helt avgasade, vilket betyder att det inte avger någonting och är hälsosamma för människor. Detta ger också fördelar för astmatiker och ellergiker som nu på ett mer skonsamt sätt kan njuta av ett bastubad. Vid så kallad badkastning avger de vattenånga långsammare än naturstenar och detta ger en mjukare och skönare ånga.
Men nu finns det också handgjorda keramikstenar från Kerkes. Stenarna bränns vid mer än 1300 grader, har antagit en kristalliserad form och är helt avgasade, dvs. de avger ingenting och är därför hälsosamma för alla människor, även astmatiker och allergiker.