Bli starkare och friskare med hjälp av Yoga

Yoga är en träningsform med flera hälsofördelar. Bättre balans, ökat självförtroende och minskad risk för flera olika sjukdomar är bara några av de positiva effekterna som yoga ger.

Yoga är en träningsform som har funnits sedan urminnes tider, och den har nämnts i tidiga hinduiska skrifter redan före vår tid. På 1900-talet tog sig yogan till USA och Europa av religiösa skäl. Så är det inte nu för tiden, även om det förstås kan finnas andlighet i yogan. I vårt samhälle har träningstrenden exploderat och tack vare det finns många olika yogastudior och många olika träningsformer i hela landet. Reseföretag, idrottsklubbar och organisationer tillhandahåller olika former av yogaturer för dig som vill utforska yogan ytterligare i andra länder och spirituella platser runt om i världen. Det är inte förvånande att yoga har blivit så populärt eftersom det är ett enkelt sätt att träna på och förebygga smärta samtidigt som du blir stark och flexibel, samt hittar lugn i den vanligtvis stressiga vardagen.

Hälsofördelarna

Många vet att yoga är bra för att slappna av och minska stress. Men det flera andra positiva effekter från yogan. Till exempel handlar yoga mycket om balans. När vi åldras behöver vi mer balans för att kunna röra oss och på så sätt få motion som gör att vi lever ett bättre liv. Rörelsekontroll blir allt viktigare för att hantera dagliga sysslor och upprätthålla kopplingen mellan musklerna, hjärnan och nervsystem.

1. Lägre blodsocker och minskade blodfetter

Blodsockernivåerna är främst relaterade till fysisk aktivitet. Det är bäst att hänga med i den flödande solhälsningsvarianten, det känns som att pulsen går upp lite och det är väldigt jobbigt. Det gör det möjligt för kroppen att bättre bearbeta blodsocker och blodlipider.

2. Bra för dina blodkärl

Stress kan orsaka fysiologiska reaktioner, och kronisk inflammation kan påverka blodkärlen, vilket gör dem styvare och mindre rörliga. Viktigast av allt är att hjärtats kranskärl är de främsta riskfaktorerna. Yogans fysiska aktivitet och avslappning kan ha en positiv effekt på kroppens blodkärl.

3. En bättre hormonbalans

Sköldkörteln i den främre delen av halsen producerar hormoner och reglerar ämnesomsättningen. Om den producerar för lite hormoner kan du drabbas av hypotyreos, vilket kan leda till låg ämnesomsättning som saktar ner din kropp på flera punkter. Om du utövar yoga under denna period kan det vara till hjälp eftersom du kan minska stress och därmed minska stressens negativa påverkan på ditt immunförsvar.

4. Förebyggande effekt som motverkar smärta

De flesta av oss har någon gång upplevt fysisk smärta. Oavsett om det är migrän, ryggproblem, brutet knä eller axelproblem. Även om det kan vara svårt att börja träna när du har ont, kan yoga faktiskt lindra ryggsmärtor eller migrän bra. Enligt flera olika studier kan kombinationen av andning, meditation, styrka och stretching hjälpa till att lindra olika typer av smärta.

5. Ett bättre självförtroende

Yoga är verkligen svårt för nybörjare, och inlärningskurvan är brant. Men övning ger färdigheter, och yoga kopplar samman sinne och kropp på ett speciellt sätt som inget annat gör. Detta innebär att du efter ett tag kommer att vara tacksam för vad du klarar av – speciellt när du lär dig att bemästra den yogaposition som du tror är omöjlig. När du blir bättre kommer du också att få ett bättre och starkare självförtroende som kommer att ge dig lycka.

Utbilda dig till yogainstruktör

Det finns många olika former av yoga för olika syften och det finns utbildningar inriktade på alla dessa. En populär utbildning är medicinsk yogautbildning som innebär att du ska förstå din kropp och att själv skapa välmående. Medicinsk yoga ger dig kunskaperna du behöver inom hormonsystemet, stress, kost, hormonbalans och mycket annat som ökar ditt välbefinnande.