En kort historik över de vävnader som bärs i kyrkan

Ordet väst kommer från det latinska ordet vestis, som betyder klädesplagg. I kyrkan bär präster och andra präster som firar mässan eller andra liturgiska ceremonier särskilda kläder som skiljer sig från deras vardagskläder. Dessa plagg kallas för västar.

Vävnaderna har två syften: de visar på ämbetet och ger liturgin en skönhet. Olika prästkläder och ämbetsdräkter bärs vid olika tillfällen. Prästerna bär till exempel olika klädsel när de firar mässan på vardagar jämfört med söndagar. Låt oss ta en närmare titt på några av de vanligaste klädesplaggen som bärs i den katolska kyrkan.

Alban

Alban är en lång, vit tunika som täcker hela kroppen. Den är vanligtvis gjord av ull eller linne och fästs vid midjan med ett rep eller en cincture. Alben symboliserar renhet och oskuld.

Bältessnöre

Cincture är en lång, smal remsa av tyg som lindas runt midjan över albenet. Den är vanligen gjord av ull eller linne och hjälper till att hålla alvan på plats.

Kassock

Kassocken är ett långt, ärmlöst plagg som bärs av präster, diakoner, biskopar och vissa seminarister. Den är vanligtvis svart men kan också vara röd, lila eller grön. Kassan symboliserar ödmjukhet och enkelhet.

Stolan

Stolan är en lång, smal tygremsa som bärs runt halsen av präster och diakoner. Den har vanligtvis samma färg som kåpan men kan också vara röd, lila eller grön. Stolen betecknar ordination och klassificerar rangordningen för den präst som bär den. En präst bär till exempel en annan sorts stola än en diakon.

Prästskjortan

Kavajen är ett ärmlöst ytterplagg som bärs av prästerna under mässan. Den hänger ner över fram- och baksidan av kroppen och har vanligtvis en öppning i mitten för huvudet. Kåsan kan vara tillverkad av ull, linne, siden eller syntetiskt tyg och är vanligtvis dekorerad med symboler som representerar olika aspekter av tron, t.ex. kors eller duvor. Masken symboliserar välgörenhet eftersom den täcker och skyddar dem som bär den, precis som Kristus utsträcker sin välgörenhet till oss alla.

Slutsats

De visar vilka ämbeten de som bär dem har och ger gudstjänsterna skönhet. Olika klädesplagg bärs vid olika tillfällen, t.ex. alber för vardagsmässor och kåpor för söndagsmässor . Genom att förstå vad varje klädesplagg representerar kan vi fördjupa vår uppskattning för dessa speciella plagg och vad de bidrar till våra religiösa ceremonier.”