Fördelarna med att njuta av en badtunna ensam

Vi behöver alla lite tid för oss själva ibland, och det finns inget bättre sätt att koppla av än att sitta i sin egen badtunna. Att bada i en badtunna är förknippat med att umgås, tillbringa kvalitetstid med familj eller vänner och bjuda in grannar och bekanta. Men glöm inte att du också kan njuta av värmen i badkaret på egen hand!

Fysiologiska fördelar

Den rekommenderade temperaturen för en badtunna är 37 °C – samma temperatur som den mänskliga kroppstemperaturen. När du sänker dig i detta varma vatten hjälper det till att lindra värk och smärta genom att öka kroppens elasticitet. Studier har visat att värmebehandling även kan minska inflammation och smärta på grund av kroniska sjukdomar som artrit. Detta beror på att när vi utsätts för värme släpper våra kroppar ut endorfiner, serotonin, dopamin och andra ämnen i blodomloppet som ger en naturlig smärtlindring. Dessutom kan badande i en vedeldad badtunna sänka din hjärtfrekvens och ditt blodtryck – båda är bra indikatorer på avslappning!

Mentala fördelar

Förutom de fysiska hälsofördelarna kan det också vara bra för det mentala välbefinnandet att tillbringa tid ensam i en badtunna. Om du tar tid för dig själv kan du reflektera över din dag utan några distraktioner eller avbrott; detta hjälper dig att förstå saker som händer i ditt liv genom att du får möjlighet att verkligen tänka på dem. Dessutom är det en idealisk plats för att öva mindfulness – luta dig tillbaka och observera vad som händer runt omkring dig utan att döma eller oroa dig – njut av naturens stillhet eller ljudet av rinnande vatten i närheten. Slutligen, genom att helt enkelt ta lite tid för dig själv kan du ladda upp så att du när du kommer ut ur badtunnan och känner dig uppfriskad kan tillbringa mer kvalitetstid med familj eller vänner om du vill efteråt!

Det finns många fördelar med att njuta av ett varmt bad ensam från både fysiska och mentala perspektiv. Den rekommenderade temperaturen för blötläggning motsvarar vår kroppstemperatur, vilket bidrar till att öka dess elasticitet samtidigt som det minskar inflammation och smärta i samband med kroniska tillstånd som artrit. Samtidigt uppstår fysiologiska effekter som lägre hjärtfrekvens och blodtryck, vilket hjälper oss att slappna av ytterligare och samtidigt frigöra endorfiner! Att ta lite ”me-time” ger oss också en möjlighet att reflektera över vår dag utan avbrott eller distraktion samtidigt som vi övar oss i mindfulness – vilket i slutändan gör att vi kan återvända med energi så att vi kan tillbringa kvalitetstid med familj eller vänner efteråt om vi vill! Så varför inte ta lite ”du-tid” i dag? Har du ingen badtunna idag är det givna valet att kika in hos Nordiskatunnan.