Hur du kan träna med rätt kosttillskott

Vassle proteinpulver och veganskt protein

Motion är ett utmärkt sätt att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande, men du kan ibland behöva kosttillskott när du tränar. När du tränar använder din kropp nämligen upp större delen av sina energidepåer. Beroende på hur hårt du tränar, och om du inte ersätter dem kan du känna dig trött och utmattad. Kosttillskott kan hjälpa dig att hålla dig energisk när du tränar. Det finns olika typer av det som brukar benämnas pre workout, som du intar innan din träning och dessa produkter brukar kallas för PWO.

Det finns exempelvis stimfri och koffeinfri PWO och det beror lite på tidpunkten när du tränar. Alla reagerar inte negativt på koffein, men är du en av dem som gör det så kan du behöva begränsa det dagliga intaget. Om du tränar sent på kvällen så kan det vara bra att känna till att du kan känna av effekterna av koffein kring ca 6 timmar efter intaget.

Vad händer i kroppen när du tränar

När du tränar frigör kroppen endorfiner, som är hormoner som får dig att må bra. Träning bidrar också till att förbättra ditt humör och din livssyn. Dessutom kan motion hjälpa dig att sova bättre, öka dina energinivåer och minska stress. Så om du letar efter ett sätt att förbättra din allmänna hälsa och ditt välbefinnande, börja träna idag!

Är ett proteinpulver med vassleprotein samma som Whey powder

Det finns många olika typer av kosttillskott, så det är viktigt att välja rätt just för dig och din kropp. Vissa kosttillskott är utformade för att hjälpa till med idrottsprestationer, medan andra är avsedda att stödja allmän hälsa och välbefinnande.

Det är viktigt att göra din forskning och hitta de kosttillskott som passar bäst för dina behov. Något som det ofta pratas om är rent vassleprotein och det som brukar benämnas Whey. Vassle är ett mjölkbaserat protein och Whey är egentligen bara en benämning på samma typ av protein. Det finns även veganska alternativ till detta som fungerar på samma sätt.

Här är några av de viktigaste kosttillskotten att tänka på när du tränar

Multivitaminer: Ett multivitamin är ett bra sätt att se till att du får i dig alla viktiga vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Om du inte äter en balanserad kost kan en multivitamin hjälpa till att fylla luckorna.

Aminosyror: Aminosyror är proteinets byggstenar och spelar en viktig roll för muskeltillväxt och återhämtning. När du tränar bryter dina muskler ner aminosyror för att få energi. Om du tar aminosyror i tillägg kan du hjälpa till att kompensera denna skada och främja muskeltillväxten.

Du känner säkert igen BCAA som står för för branched-chain amino acids och är 3 grenade essentiella aminosyror som begränsar nedbrytningen av muskler. Du har säkert även hört talas om EAA, eller Essential Amino Acids, vilket betyder nödvändiga aminosyror som kroppen inte klarar sig utan. Du kan läsa mer om detta på nätbutikernas online sidor som exempelvis hos AWN, Aware Nutrition.