Vad är en eterisk olja och varför är örtmedicin så populärt?

Om du är som jag har du förmodligen lagt märke till den senaste tidens överflöd av artiklar, blogginlägg och till och med infografik som hävdar att eteriska oljor är naturens mirakelkur. Du har förmodligen också sett den ökade populariteten för växtbaserade läkemedel, särskilt i Sverige. I det här inlägget ska jag försöka besvara två brännande frågor: vad är en eterisk olja och varför har växtbaserade läkemedel blivit så populära i Sverige?

En eterisk olja är en koncentrerad vätska som innehåller arom och smak från en växt eller annan källa. Eteriska oljor används inom aromaterapi, som är en form av alternativ medicin där man använder växtbaserade, aromatiska föreningar för att främja fysiskt och psykiskt välbefinnande. Aromaterapi tros fungera genom att stimulera det olfaktoriska systemet (luktsinnet), vilket sedan utlöser vissa fysiologiska reaktioner.

Det finns många olika typer av eteriska oljor, var och en med sin egen unika doft och fördelar. Några populära eteriska oljor är lavendel (används för avslappning), tea tree (används för hudvård) och pepparmynta (används för att lindra matsmältningen). För att sprida doften används oftast en s.k. diffuser.

Växtbaserade läkemedel eller örtmedicin är å andra sidan växter eller växtdelar som används för att behandla medicinska tillstånd. Växtbaserade läkemedel har använts i århundraden – långt före utvecklingen av den moderna medicinen – och fortsätter att vara populära i dag. I Sverige använder cirka 20 procent av befolkningen regelbundet växtbaserade läkemedel. Det vanligaste skälet till att använda växtbaserade läkemedel är att förbättra den allmänna hälsan och välbefinnandet. Andra populära skäl är att behandla förkylnings- och influensasymtom, minska stress och förbättra sömnkvaliteten.

Slutsats

Så där har du det! Eteriska oljor är koncentrerade vätskor som innehåller arom och smak från en växt eller annan källa, medan växtbaserade läkemedel är växter eller växtdelar som används för att behandla medicinska tillstånd. Båda har använts i århundraden och fortsätter att vara populära idag – särskilt i Sverige.