En magisk fjälltur med Jukkasjärvi Vildmarksturer längs Kungsleden med hundspann

Utvalda nyheter

Föreställ dig en vinterresa genom norra Sveriges orörda fjällvärld, där den tysta vildmarken endast bryts av ljudet från snöklädda träd och de ylande hundarna som drar släden framåt. Jukkasjärvi Vildmarksturer erbjuder ett av de mest spektakulära äventyren i världen: fjällturen med hundspann längs den norra delen av Kungsleden. Under sex dagar färdas du 105 kilometer från Abisko till Nikkaluokta, genom ett landskap som är både hänförande och utmanande. Detta är inte bara en resa, det är ett äventyr genom en av de vackraste delarna av Sverige.

Kungsleden – En av världens vackraste leder

Kungsleden, eller ”Kungens led”, är Sveriges mest berömda vandringsled och sträcker sig över 425 kilometer från Abisko i norr till Hemavan i söder. Denna led är internationellt erkänd för sin skönhet och mångfald av naturupplevelser, med allt från vidsträckta dalar och djupa raviner till majestätiska fjälltoppar. Att färdas längs denna led på hundsläde erbjuder en unik möjlighet att uppleva det arktiska landskapet på ett sätt som få andra äventyr kan erbjuda.

Den norra delen av Kungsleden, där Jukkasjärvi Vildmarksturer och deras fantastiska fjälltur äger rum, är särskilt populär bland äventyrare. Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är en av de mest ikoniska och erbjuder ett varierat landskap som ständigt förändras med väder och vind. Under vintermånaderna, från slutet av februari till mitten av april, förvandlas denna del av Sverige till ett vinterparadis, där snön ligger tjock och vit över marken och norrskenet dansar över himlen på natten.

Dag för dag: En resa genom vildmarken med Jukkasjärvi Vildmarksturer 

Resan börjar med ankomst till Kiruna, där deltagarna hämtas och körs till Jukkasjärvi, ett litet samhälle som är mest känt för sitt ishotell. Här möter du dina medresenärer, guiderna och de riktiga stjärnorna på resan – hundarna. Efter en kvällsmiddag i en traditionell kåta (en samisk tältkåta), går guiden igenom resans detaljer och ger dig instruktioner om hur man hanterar både släden och hundarna.

Dag 1: Start i Abisko

Den första dagen på hundsläden tar dig från Abisko till Abiskojaure, en 15 kilometer lång sträcka som är perfekt för nybörjare. Här får du lära känna kraften i hundarna och känna hur släden svarar på dina rörelser. Det är en stillsam start på en resa som kommer att utmana både kropp och själ, men också fylla dig med en stor dos känsla av frihet.

När du anländer till Abiskojaure säkrar du hundarna, hämtar vatten och förbereder hundarnas mat tillsammans med de andra deltagarna. Kvällen avslutas med en gemensam middag och möjligheten att värma sig i en bastu, en lyx som är mycket uppskattad efter en dag i den kalla fjällvinden.

Dag 2–6: Djupare in i fjällen

De följande dagarna följer ett liknande mönster. Dagen börjar med att mata hundarna och äta frukost innan slädarna packas för dagens färd. Sträckorna varierar i längd, från 15 till 50 kilometer per dag, beroende på väderförhållandena och terrängen. Du kommer att färdas genom ensamma dalar, över frusna sjöar och förbi renhjordar och samiska sommarbyar. 

En av höjdpunkterna på resan är när du når Tjäktja, resans högsta punkt på 1150 meter över havet. Här, om vädret tillåter, kan du se milsvida över fjällkedjan och känna en otrolig respekt för den natur som omger dig. Det är en känsla av litenhet och storhet på samma gång, där det enda som finns är du, hundarna och de vidsträckta fjällen.

Dag 7: Ankomst till Nikkaluokta

Resan avslutas i Nikkaluokta, där du passerar det imponerande Kebnekaise, Sveriges högsta berg, innan du glider ner i dalen. Här, vid resans slut, packas hundar och utrustning återigen in i fordonen och färden går tillbaka till huskycampet hos Jukkasjärvi Vildmarksturer.

På kvällen samlas alla deltagare för en sista gemensam middag i kåtan, där upplevelser och minnen från veckan delas. Det är ett tillfälle att reflektera över resan och de speciella band som har skapats mellan dig, hundarna och de andra deltagarna. Efter en god natts sömn och en smarrig frukost kommer du att skjutsas av en chaufför till önskad destination för din avresa. 

En utmaning och ett äventyr för Livet

Att delta i fjällturen genom Jukkasjärvi Vildmarksturer är mer än bara en semester. Det är en utmaning, både fysiskt och mentalt, men också en möjlighet att komma närmare naturen och uppleva något helt unikt. Hundarna, som är de verkliga hjältarna i detta äventyr, visar otrolig styrka, uthållighet och glädje i att arbeta som smittar av sig på alla deltagare.

De nordliga fjällen är inte bara en plats för skönhet, utan också en plats för reflektion och inre ro. Under denna resa får du tid att vara i nuet, njuta av tystnaden och det vilda landskapet samt låta dig inspireras av det samspel som finns mellan människa, djur och natur.

Praktisk information

För att delta i fjällturen krävs ingen tidigare erfarenhet av hundspann, men en god fysisk kondition är nödvändig eftersom det är en utmanande tur. Kläder och utrustning anpassade för de arktiska förhållandena tillhandahålls av Jukkasjärvi Vildmarksturer. Det är viktigt att vara förberedd på snabba väderförändringar och att följa guidens anvisningar noggrant för att säkerställa allas säkerhet.

Summering av upplevelsen med Jukkasjärvi Vildmarksturer

Jukkasjärvi Vildmarksturer och deras fjälltur längs Kungsleden är en oförglömlig upplevelse som kombinerar äventyr, natur och en stark känsla av gemenskap. Oavsett om du söker en fysisk utmaning, vill uppleva Sveriges vildmark på nära håll, eller bara letar efter en chans att koppla bort från vardagen och njuta av naturens stillhet, är denna resa ett måste. Det är ett äventyr som kommer att lämna avtryck i både hjärta och själ och som du kommer att bära med dig resten av livet.

Relaterade artiklar