Hållbara träleksaker och ekologiska barnkläder

Hållbara träleksaker och ekologiska barnkläder

Ekologiska ungdomskläder och barnkläder blir alltmer populära i takt med att föräldrarna blir mer medvetna om farorna med konventionella bekämpningsmedel och syntetiska material i kläder. Men vad betyder ”ekologiskt” när det gäller barnkläder?

Ekologisk bomull odlas utan användning av syntetiska gödningsmedel, herbicider eller bekämpningsmedel. Den plockas också för hand, vilket innebär att mindre energi används i skördeprocessen. Ekologisk bomull är också mjukare och mer absorberande än konventionell bomull, vilket gör den till ett bättre val för spädbarn och småbarn samt även för våra ungdomar.

Ekologiskt producerad ull kommer från får som har fötts upp på ekologiska betesmarker som är fria från konstgödsel och bekämpningsmedel. Ullen bearbetas utan användning av starka kemikalier eller blekmedel.

De flesta ekologiska barnkläder är tillverkade av en blandning av ekologisk bomull och ull, vilket gör dem mjuka, slitstarka och andningsbara. Det är också viktigt att leta efter kläder som är tillverkade på ett miljövänligt sätt. Leta efter etiketter som anger att plagget har tillverkats med färgämnen med låg miljöpåverkan och att det har sytts med minimalt avfall.

Om du letar efter verkligt ekologiska barnkläder ska du vara beredd att betala lite mer än vad du skulle betala för konventionella kläder. Men kom ihåg att du investerar i något som är bra för ditt barns hälsa och för miljön.

Fördelar med att inte använda plastleksaker

Leksaker av plast är ofta tillverkade med skadliga kemikalier som kan läcka ut i miljön och i våra kroppar. Genom att undvika plastleksaker kan vi minska vår exponering för dessa skadliga kemikalier.

Plastleksaker kan också innehålla hormonstörande ämnen som kan störa våra hormoner och orsaka hälsoproblem. Några av dessa problem är infertilitet, cancer och utvecklingsförseningar.

Dessutom kan plastleksaker vara en grogrund för bakterier. När dessa leksaker leks med kan bakterierna överföras till barnets händer och sedan till munnen. Detta kan leda till sjukdom.

Vilka är då några alternativ till plastleksaker? Ett väldigt bra alternativ är klassiska träleksaker, som exempelvis träleksaker från Jabadabado. Dessa är tillverkade av naturmaterial och är biologiskt nedbrytbara. Jabadabado träleksaker innehåller inte heller några skadliga kemikalier.

Ett annat alternativ är tygdockor och uppstoppade djur. Dessa är mjuka och säkra för barn att tugga på. De kan också lätt tvättas om de blir smutsiga.

Det finns även en mängd pedagogiska spel och pussel som kan spelas utan att använda plast. Dessa spel hjälper barnen att lära sig samtidigt som de har roligt.