Trädgårdsredskapen som är bäst för din ergonomi

Trädgårdsredskap och vattenspridare för bättre vattenekonomi

När du arbetar med trädgårdsredskap i din trädgård och planterar sättlökar och knölar som en rofylld avkoppling är det lätt att glömma ergonomin. Att vara ute i friska luften och plantera blomsterlökar i rabatter eller blomsterfrö i planteringskrukor och amplar kan vara väldigt avkopplande.

Men du bör försöka tänka på ergonomin när du är ute i trädgården. Att utföra dina planteringsmoment mer ergonomisk gör att du kan njuta över betydligt längre tid. Har du knän eller axlar som du vet är känsliga för påfrestning så använd planteringsbänkar och lyft och sätt dig ner på ett mer kontrollerat sätt. Det kan i vissa fall vara mer ergonomiskt att sitta på en pall och odla än att sätta sig ner på knäna.

Det finns speciella trädgårdsredskap som ger dig bättre ergonomi men det krävs också att du själv mer aktivt arbetar mer ergonomiskt med kroppen. När du lyfter tunga säckar med gräsmattegödsel, tujagödsel eller andra typer av jordförbättring så lyft alltid ergonomiskt. Att göra ett lyft upp, en gång upp till skottkärran och sedan arbeta därifrån, kan i många fall vara bättre än många små lyft.

Odlingstips som du kan använda som en avstressande del i vardagen

När du odlar så kan det vara bra att inte starta för stora projekt. Framförallt om du vet med dig av att du blir stressad. Att hantera en stor trädgård och rabatter kräver mycket tid. Om du istället skapar något bättre förutsättningar för ditt trädgårdsarbete så kan du ändå finna ro och avkoppling med detta.

Plantera dina krokusar eller sättlökar i planteringskrukor eller amplar lagom höjd och nära där du vill vistas i trädgården. Du kan skapa en egen pergola och sköta allt trädgårdsarbete kring denna och låta resten av tomten vara relativt fri från arbetsbörda. Placerar du en ljusslinga med en något varmare och festligt ton, så kan du njuta av din mysiga plats i skenet av en mysig ljusslinga för utomhusbruk.

För att förenkla ytterligare kan du till exempel placera ut speciella sprinkler som agerar vattenspridare på dina ytor och du slipper gå runt och manuellt vattna med vattenkanna. För rabatter och andra odlingar så finns det speciella vattenspridare eller slangar som bara tillför vatten när det behövs och genom jorden genom att långsamt sippra ut vatten.