Varför svartpeppar är den mest använda kryddan i världen

Svartpeppar (Piper nigrum) är en blommande vinstock som odlas för sin frukt, som vanligen torkas och används som krydda. Frukten, som kallas pepparkorn när den är torkad, är cirka 5 millimeter i diameter, mörkröd när den är fullvuxen och innehåller, som alla stenfrukter, ett enda frö. Pepparkorn och den malda peppar som framställs av dem kan helt enkelt beskrivas som peppar, eller mer exakt som svartpeppar (kokta och torkade omogna frukter), grönpeppar (torkade omogna frukter) eller vitpeppar (mogna fruktfrön). Svartpeppar är världens mest handlade krydda och är en av de vanligaste kryddorna i världens kök. Dess kryddighet beror på kemikalien piperin, som inte får förväxlas med det capsaicin som är karakteristiskt för chilipeppar. Den är allestädes närvarande i smak- och kroppsbyggnadstillämpningar av indisk mat, särskilt i curries, samt i torra rubs för kött.

Svartpeppar är en av de vanligaste kryddorna som läggs till i kök över hela världen på grund av dess unika smak. Piperin, som är det som ger svartpeppar sin krydda, finns i andra produkter som t.ex. chilipeppar. Svartpeppar är också en mångsidig krydda som kan användas i många olika rätter, t.ex. i curry och torra rubs för kött. Fortsätt läsa för att få veta mer om svartpeppar och varför den används så ofta!

Vad gör svartpeppar så speciell?

Som tidigare nämnts får svartpeppar sin karaktäristiska smak från en alkaloid som kallas piperin. Piperin finns även i andra växter, till exempel chilipeppar, men det som skiljer svartpeppar åt är att den innehåller upp till 10 viktprocent piperin, vilket ger den sin starka smak. Förutom att användas som krydda har svartpeppar också traditionellt använts som medicin för att behandla olika åkommor som diarré och tandvärk.

Skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar

Även om både svartpeppar och vitpeppar kommer från samma växt, smakar de ganska olika från varandra. Detta beror på att vitpeppar tillverkas av mogna pepparkorn medan svartpeppar tillverkas av omogna pepparkorn. Vita pepparkorn blötläggs i saltlake tills de jäser och blir röda, och därefter torkas de i solen, vilket gör att de blir svarta. Jäsningsprocessen som vita pepparkorn genomgår bidrar till att ge dem en mjukare smak medan svarta pepparkorn har en skarp, komplex smakprofil.

Svartpeppar är en av de mest använda kryddorna i världen på grund av dess unika smakprofil som kan ge djup och dimension till alla rätter. Om du letar efter en mångsidig krydda som kan användas i många olika rätter, leta inte längre än till svartpeppar! Och om du någonsin är osäker på vilken sorts peppar du ska använda i din maträtt, kom ihåg att vita pepparkorn är fermenterade medan svarta pepparkorn inte är det – så om du vill ha en mjuk smak ska du använda vit peppar medan om du vill ha en skarp smak ska du använda den bästa svartpepparn!