Allt du behöver veta om probiotika

Probiotika är ett allt mer populärt begrepp idag och ses ofta som hälsosamma tillskott du kan ta för att hålla din mage sund och frisk. Probiotika är faktiskt ”bra bakterier” som hjälper kroppen att bibehålla en sund balans av mikroorganismer i tarmarna. I denna blogg kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om probiotika, hur det kan hjälpa dig att förbättra din hälsa och hur du kan inkludera det i din vardagsdiet för en bättre hälsa.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande organismer, främst bakterier, som finns naturligt i tarmarna. Dessa mikroorganismer hjälper till att bryta ner maten, främjar en hälsosam matsmältning och förbättrar immunsystemet. Att ta probiotika kan också hjälpa till att lindra symtom som uppstår vid magbesvär, inflammatoriska sjukdomar och andra hälsoproblem.

Hur kan probiotika hjälpa till att förbättra hälsan?

När det gäller hälsa kan probiotika göra mycket gott. Eftersom probiotika hjälper till att hålla tarmarna i god form, bidrar det också till att minska inflammation, förbättra hjärthälsan, stärka immunförsvaret och öka absorptionen av vitaminer och mineraler. Forskning har också visat att probiotika kan hjälpa till att minska risken för vissa sjukdomar som IBS, Crohns sjukdom och kolorektal cancer.

Hur ska du inkludera probiotika i din kost?

Det finns många sätt att få probiotika naturligt från mat. Fermenterade livsmedel, som surkål, kimchi, yoghurt och kefir, är bra källor till probiotika. Du kan också ta probiotiska kosttillskott, vilket är en enklare och mer effektiv metod att få i sig probiotika i högre doser. Men om du vill lägga till probiotika kosttillskott i din kost ska du först rådfråga din läkare.

Är det någon som inte bör ta probiotika?

Även om probiotika som regel anses säkra och funktionella, bör personer med underliggande sjukdomar eller nedsatt immunsystem undvika att ta probiotiska tillskott utan att först rådfråga en läkare. Så om du har vissa autoimmuna sjukdomar eller nedsatt immunförsvar, bör du rådfråga din läkare innan du tar probiotiska tillskott.

Sammanfattning

Probiotika erbjuder många hälsofördelar och kan hjälpa till att bibehålla balansen av goda bakterier i tarmarna. Att inkludera naturliga probiotika-källor, som exempelvis Vivomixx, i kosten kan vara en enkel och god idé, men att ta probiotiska kosttillskott kan också vara till stor hjälp för att balansera tarmfloran och förbättra din övergripande hälsa. Men som alltid bör du prata med en läkare om du är osäker på om probiotika är rätt för dig.